Even terug naar 1958, want dan begint De Vriendenkring zowaar met een jaarlijkse operavoorstelling onder de ronkende naam ‘galavoorstelling’.

De bedoeling is om een lucratieve activiteit aan te bieden aan een meer kapitaalkrachtig publiek, met name de havenpatroons en de grote havenbedrijven. Jos Faes, een bestuurslid van De Vriendenkring, neemt de handschoen op. Via een bevriende impresario laat hij Italiaanse operazangers en -zangeressen overvliegen naar Antwerpen voor een prestigieus optreden in de Koninklijke Vlaamse Opera. De avond is groots opgevat met smokings, uitnodigingen voor recepties en een chique diner achteraf. Sommige vakbondsmensen voelen zich er wat onwennig bij, maar de voorstellingen zijn van een hoog niveau en de patroons komen erop af.

De galavoorstellingen worden 25 jaar lang georganiseerd, van 1958 tot 1982. In 1972 stopt Faes ermee. Daarna wordt samengewerkt met binnenlandse gezelschappen zoals het Ballet van Vlaanderen. Na 1982 blijven er op onregelmatige basis balletvoorstellingen plaatsvinden, gesponsord door de Stad Antwerpen, maar in 2006 houdt ook die activiteit op. In plaats daarvan biedt het Showfestival in het Kielpark vanaf dan champagnetafels aan: voor een behoorlijke som kan een tafel van acht worden gereserveerd, vier flessen champagne inbegrepen.