Van bij de aanvang in het begin van de 20e eeuw staat niet alleen de teringlijderskas de zieken bij. Ook Heropbeuring en haar feestkomiteit en later De Vriendenkring mobiliseren hulp en steun en bekommeren zich om de gezinnen en de kinderen van de zieken.
Er is de financiële steun van de BTB, van de diamantbond ADB, van de International Transport Workers Federation, van de havengemeenschap en haar bedrijven, maar ook van toneelkringen, van artiesten die belangeloos optreden, en van een schier eindeloze schare van kameraden en vrijwilligers die liederen zingen in cafés, een kraam op de Sinksenfoor openhouden, die babelutten, hotdogs, paaseitjes en wafels verkopen, en die de opbrengst van feesten, duivenwedstrijden en voetbalmatchen schenken.
Sinds eind jaren 1950 worden bijna alle acties gecoördineerd en georganiseerd in het kader van de vzw Vriendenkring van De Mick, die in het Antwerpse een netwerk van lokale afdelingen heeft. De vereniging heeft op zijn hoogtepunt meer dan een dozijn afdelingen met meer dan zesduizend leden, heeft duizenden showavonden en allerlei soorten acties op haar naam staan en draagt miljoenen euro’s bij aan de werking van De Mick. Het is De Vriendenkring die van de geschiedenis van De Mick een uniek verhaal maakt dat zo veel ruimer is dan het domein in Brasschaat alleen.
Dat verhaal begint op een zomeravond in augustus 1953, wanneer Louis Major zich naar het Kielpark begeeft om een weekendje te feesten met de kameraden van de sociale woonblokken. Major heeft een ambitieus plan in zijn achterhoofd. In de schoot van de BTB en Heropbeuring bestaat al een feestcomité dat regelmatig feesten en concertavonden organiseert, maar dat moet breder en groter. Om ook buiten de BTB te kunnen mobiliseren denkt Major aan een afzonderlijke vereniging met een eigen statuut als vzw, een beweging met lokale afdelingen en een eigen lidmaatschap.
Terwijl de fancy fair in volle gang is, smeden de kameraden van het Kiel, waaronder BTB-medewerker Staf Vansimaes, aan een tafeltje in de feestzaal plannen voor een nieuwe ‘vriendenkring’. De organisatoren besluiten om de fancy fair voortaan jaarlijks te houden als afdeling Kiel van De Vriendenkring. Enkele weken later wordt afdeling Borgerhout opgericht en op het einde van 1953 zijn er al vijf afdelingen. De Vriendenkring zelf heeft iets meer tijd nodig, maar in 1955 wordt dan toch een vzw opgericht. Louis Major is voorzitter en Staf Vansimaes feestbestuurder. Er is wel wat frictie met het al bestaande feestcomité van Heropbeuring, dat voornamelijk uit BTB-medewerkers bestaat en op dat moment veel meer activiteiten organiseert dan De Vriendenkring. Maar in 1958 strijken de kameraden de plooien glad en gaan ze over tot een samensmelting. Feestcomitévoorzitter Georges Hendrickx wordt ondervoorzitter van De Vriendenkring.
Het feestcomité kan een indrukwekkend palmares voorleggen. Veel ouderen kunnen zich nog de Vlaamse kermissen van voor de oorlog herinneren. Op het Stuivenbergplein in de Seefhoek zijn die erg populair. En bijzonder lucratief ook: de twee Vlaamse kermissen van 1928 brengen samen meer dan 80.000 toenmalige frank op, in die tijd een kolossaal bedrag. De Tweede Wereldoorlog brengt natuurlijk een onderbreking, maar zodra de beslissing valt om De Mick weer op te bouwen, schiet het comité opnieuw in gang onder het motto ‘’t Moet er komen!’.
De belangrijkste actie is een grote tombola, die bijna een jaar lang loopt en waarvan de lotjes tot in de kleinste uithoeken van het Antwerpse verkocht worden. Er zijn ook heel wat activiteiten waar het comité al dan niet aan meewerkt en waarvan de opbrengsten aan De Mick worden geschonken. Opvallend vaak gaat het om sportactiviteiten: voetbaltornooien, catch en wielerkoers in het Sportpaleis, een rolschaatsfeest in de Folies-Skating en zelfs een autocross in Geel. Nog wat aarzelend organiseert het comité ook de eerste cabaretavonden (tegenwoordig heten ze showavonden): in mei 1947 twee revue-avonden in de schouwburg aan de Kipdorpbrug, in december 1949 een cabaretshow in De Mick met Radio Antwerpen, en in april 1951 een cabaretavond in de Billard Palace in Antwerpen.