Voorstelling
Ergens diep in de Kempense bossen, in een oase van rust en groen, ligt een oord waar mensen voor elkaar zorgen. Het domein heet 'De Mick' en het werd door de Antwerpse socialisten in 1922 uitgekozen als de plek waar zij hun sanatorium zouden bouwen.
Er was eens … een vakbond voor iedereen die aan de haven werkte, BTB genaamd, de Belgische Transportarbeidersbond. Maar dit verhaal begint niet als een sprookje, eerder als een nachtmerrie. We zijn 1913. De beruchte en dodelijke longziekte tuberculose of ‘tering’ woedt fel onder de dokwerkers en zeelieden.
Na de Eerste Wereldoorlog krijgen de vakbonden veel meer leden en meer werkmiddelen. In 1922 beslist de overheid om de verpleging van tbc-patiënten in sanatoria voor 60 procent te subsidiëren. Toeval of niet, maar aan het eind van datzelfde jaar vraagt en krijgt Heropbeuring het statuut van een vzw.
BTB-medewerkers stuiten op een groen domein met weiden en bossen in Brasschaat op 15 kilometer van het Antwerpse centrum, in een gebied dat van oudsher de Mick wordt genoemd. Een deel van de grond blijkt eigendom te zijn van de stad Antwerpen. Vanaf 1 oktober 1923 huurt Heropbeuring er 20 hectare.
Het monumentale gebouw van 1934 bestaat helaas maar tien jaar en overleeft de Tweede Wereldoorlog niet. Tegen alle internationale afspraken in plaatsen de Duitsers afweergeschut op het dak, waarop de geallieerden in september 1944 besluiten om het gebouw te bombarderen.
De bekende socialistische politicus Louis Major was bijna dertig jaar voorzitter van de vzw Heropbeuring, van 1957 tot aan zijn dood in 1985, en is als dusdanig het belangrijkste gezicht van De Mick geweest in de naoorlogse periode.
In de loop van de jaren 1950 en 1960 lijkt alles op wieltjes te lopen. Voorzitter Louis Major en directeur Pierre Van den Bergh hebben de touwtjes stevig in handen. Sinds 1953 is ook een vriendenkring actief die De Mick wijd en zijd bekendheid geeft.
Wanneer Maria Torfs, die al van 1960 aan de administratie verbonden is, in 1989 de directeursfunctie overneemt, is het voor haar al lang duidelijk dat fundamentele hervormingen nodig zijn.
In 2022 viert vzw Heropbeuring, die zowel woonzorgcentrum De Mick als nursing home De Vrije Vlinder beheert, haar honderdjarige bestaan.