In 2022 viert vzw Heropbeuring, die zowel woonzorgcentrum De Mick als nursing home De Vrije Vlinder beheert, haar honderdjarige bestaan.

Voorzitter Alfons Geeraerts, een voormalig BTB-voorzitter, nam in 2012 de scepter over van Marcel Schoeters, die zich meer dan twintig jaar onverdroten inzette voor de vzw en De Vriendenkring. Dirk Schoeters maakt zich op zijn beurt klaar om het voorzitterschap waar te nemen.

Er zijn zorgen voor morgen, dat is zeker. Zo is het zelfs voor een bezielde instelling als De Mick moeilijk om de dagprijs laag te houden. Mensen stellen de komst naar een zorgcentrum zo lang mogelijk uit en komen pas als ze zwaar hulpbehoevend zijn, waardoor de kosten natuurlijk hoog liggen.

En misschien ligt het grootste probleem in de toekomst niet zozeer bij het aanbieden van zorgplaatsen zelf, maar wel bij de zoektocht naar personeel om die zorg waar te maken. Het wordt steeds moeilijker om de vacatures ingevuld te krijgen.

Tegenover dat alles staat dat De Mick al eerder door woelige waters gevaren is en zich weerbaar getoond heeft. Er mag alweer gedroomd worden, van zorgappartementen of van cohousing voor jonge dementerenden. Wat rest is een centrum met een groot hart en een immense expertise in de meest intensieve zorg voor de meest hulpbehoevenden, een knowhow met toekomstperspectief.

En zo is de cirkel rond en staat De Mick terug waar het in 1922 allemaal om begon: ‘De sterken voor de zwakken!’