De Mick heeft van bij het begin geïnvesteerd in zorgzame en moderne architectuur.
Aanvankelijk werden op het domein in Brasschaat enkel een paar lighallen opgericht. Maar al snel begrepen de beheerders van Heropbeuring dat er meer nodig was.
In 1927 werd een eerste gebouwencomplex geopend op het domein van De Mick. Het was een vroege realisatie van architect Edward Van Steenbergen.
Al snel werd beslist om over te gaan tot uitbreiding. Opnieuw mocht Van Steenbergen de opdracht uitvoeren. En ditmaal realiseerde hij een schitterend bouwwerk, een van de hoogtepunten uit het oeuvre van deze befaamde architect. Het monumentale gebouw werd in gebruik genomen in 1934. Helaas bestaat dit monument niet meer. Het werd onherstelbaar beschadigd tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Na de oorlog werd een nieuw gebouw opgetrokken, min of meer in de geest van Van Steenbergen, maar veel groter en aangepast aan de modernste technieken. Dit gebouw, feestelik geopend in 1953, vormt tot vandaag het hart van zorgcentrum De Mick.
Maar het verdwijnen van de tuberculosepatiënten vanaf de jaren 1960 noopte tot conversie en later tot uitbreiding. In de jaren 1990 startte een 'masterplan' waarbij belangrijke uitbreidingen werden gerealiseerd. Er werd een woonzorgcentrum gebouwd voor een honderdtal hulpbehoevende senioren, en in 2008 ook een afzonderlijk centrum voor mensen met hersenletsel, De Vrije Vlinder.
En niet te vergeten natuurlijk, de oude middeleeuwse Mickhoeve die zich van oudsher op het domein bevindt. Opeenvolgende renovaties zorgen ervoor dat het gebouw langzaam maar zeker nieuwe functies krijgt met bijkomende recreatieve mogelijkheden.